Kwaliteit

WIJ MAKEN UW KEUKEN OP DE MEEST COMFORTABELE WIJZE.

JE BESTELT ZE GEWOON ONLINE NA EEN GESPREK MET ONZE CONSULENTEN.

Kwaliteit is volledig afhankelijk van de materialen die je gebruikt

Wanneer je kiest om een keuken te laten plaatsen bij je thuis, kan je maar beter meteen gaan voor een kwalitatieve keuken. Als je dan toch een grote investering doet, kan je het maar beter meteen goed doen. Bij ONKI bieden wij onze klanten de kans om ontzettend veel informatie te vergaren omtrent de keukens die wij plaatsen en de materialen die wij daarvoor gebruiken.

Materiaalkeuze


Melamine: Een dunnere variant van Laminaat.


Voordeel:

Een goedkoper fabricageproces resulteert in een goedkopere keuken. Melamine is dan wel dunner dan Laminaat en daardoor iets minder stootvast. Anders dan bij vloeren, is een melamine toplaag voor je keukenkasten degelijk genoeg om dagelijks gebruik te weerstaan.

Nadeel:

De goedkoopste melamine varianten hebben vaak een gekorreld oppervlak wat goedkoper oogt.

Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs

Laminaat: Een 0.4mm dikke toplaag


Voordeel:

Een steviger oppervlak zorgt voor een hogere kras- en stoot resistentie. Denk hierbij aan je laminaat vloer waar je met je schoenen overgaat, waar poten en scherpe oppervlakken op schuiven, en je met zanderige schoenen over loopt.

Nadeel:

Bij laminaat heb je altijd aflijningen. Denk hierbij aan Donald's befaamde 'donkere lijntje'. Bovendien kan je je de vraag stellen of je al die duurzaamheid ook nodig hebt. Het wordt tenslotte doorgerekend in de prijs. 

Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs

Laklaminaat: Soft touch laminaat


Voordeel:

De afwerking voelt zacht en luxueus zoals een gelakte deur, maar is degelijker wat betreft kras en stoot gevoeligheid. Ook de kostprijs ligt lager, en het is verkrijgbaar in een ruime waaier aan kleuren. Een ongetraind oog kan nauwelijks het verschil zien tussen een duurdere lak of een laklaminaat. 

Nadeel:

Er is nog steeds een randafwerking die zichtbaar is indien geweten. Ook zijn herstellingen van panelen of deuren, anders dan bij een lakversie, niet mogelijk.

Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs
Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs
Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs
Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs

Acryl: Een kunststof toplaag die veelal gebruikt wordt ter vervanging van een hoogglans lak- of melamine keuken.

Voordeel:

Sterkere toplaag, makkelijker te bewerken, en goedkoper in aankoop. Heeft een rijke, diepe glans.

Nadeel:

De afkanting heeft niet altijd dezelfde kleur, na oplevering moet een beschermingslaag aangebracht worden om de fronten te verharden. Is enkel te verkrijgen als vlakke deur, en bijna uitsluitend als hoogglansuitvoering.

Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs

Fineer: Een dunne houtlaag aangebracht op een spaanderplaat, vaak een MDF of equivalent.

Voordeel:

Je creëert de look en feel van een massief houten keuken, zonder daarbij de kostprijs te betalen. Bovendien wegen deuren en panelen behoorlijk minder waardoor de slijtage aan scharnieren en geleiders op lange termijn minder ernstig is. 

Nadeel:

Hout blijft hout, of het massief is of een toplaag, en dient dus met zorg behandeld te worden. Ook is bij fineer het nadeel dat het niet erg stoot- of krasvast is. Afhankelijk van de dikte kunnen bepaalde beschadigingen net als bij een massief houten deur opgeschuurd worden.

Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs

Natte Lak: Zowel gebruikt voor een matte als een glanzende uitvoering. Een gespoten keuken, net zoals je auto, bestaande uit enkele basislagen en enkele laklagen.

Voordeel:

Naadloze afwerking rondom rond. Er worden geen pvc afkantingen gebruikt. Geeft een luxueuzere uitstraling. Eventuele beschadigingen kunnen in veel gevallen opgelost worden met een extra laklaag. Je moet dus niet zo snel nieuwe onderdelen kopen ter vervanging. 

Nadeel:

Niet erg stoot- en krasvast.

Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs
Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs
Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs
Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs

Structuurlak: Zeer vergelijkbaar met natte lak. Verschil is dat het oppervlak enkel mat geleverd kan worden, en meestal een korrelige structuur vertoont.

Voordeel:

Anders dan natte lak is deze erg stevig. Voornamelijk ontwikkeld voor de afwerking van meubels en trappen die in de buitenlucht staan, is het nagenoeg onmogelijk een deur of paneel in deze uitvoering te beschadigen.

Nadeel:

Heeft problemen gekend met verkleuringen. Is niet herstelbaar mocht er toch iets beschadigd worden. Vertoont door zijn hoge hardheid na lange tijd vaak barstjes op de hoekpunten.

Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs

Massief houten deur: Deze deuren zijn opgebouwd uit massief hout. Vaak te vinden in gekaderde deuren. Let hierbij wel op dat het binnenpaneel een dikte heeft. De meeste kaderdeuren worden vandaag met een fineer binnenpaneel gemaakt.  

Voordeel:

Vooral in landelijke vorm een premium product. Geeft een authentieke sfeer door de weren en knopen die in het materiaal te vinden zijn. Bovendien kan je hout met verschillende producten bewerken om zo de kleuring te bepalen. Niet alle leveranciers bieden dit echter aan, gezien de hoge kostprijs voor dergelijke personalisering.

Nadeel:

Mede door de stijl waarin het hout meestal gebruikt wordt, is vooral de kostprijs het struikelblok. (zie sectie stijlen) Daarnaast moet geweten zijn dat houten deuren meer zorg vergen dan andere gebruikte materialen. Van het inoliën tot het vermijden van sterke kuisproducten. Hout is toch wat gevoeliger dan andere materialen.

Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs

Paneel dikte en densiteit


Wanneer we spreken over panelen, bedoelen we eigenlijk alle oppervlakken in een keuken. Van de deuren tot de korpusplaten en zijpanelen. Allen hebben een zekere dikte, en de materiaalbasis heeft een zekere densiteit.


De dikte kan je uiteraard eenvoudig meten, de densiteit kan je te weten komen door de deurscharnieren te ontklippen. Het gewicht van de deur zegt vaak veel over de densiteit.


Hou er rekening mee dat een kunsttof (melamine, laminaat, acryl) bijna altijd op een vezelplaat gemonteerd is, waar een gefineerde- en gelakte variant op een MDF basis gemaakt zijn. De redenen hiervoor zijn meer technisch dan kwalitatief, maar het betekent alleszins dat de eerste per definitie lichter is dan de laatste.

Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs
Uitstraling
Duurzaamheid
Kostprijs

Werkbladen


Laminaat 04mm toplaag op een spanaderplaat

Voordeel:

Een lage kostprijs voor een sterk werkblad. De ruime waaier aan kleuren zorgt ervoor dat het in elk interieur past, en je kan hetzelfde materiaal gebruiken voor andere meubelstukken of delen van je woning.

Nadeel:

Oogt minder luxueus, en je hebt niet de mogelijkheid een spoeltafel onder je werkblad te verwerken. Je bent hier dus verplicht een traditionele “opbouw” spoeltafel te opteren. Algemeen minder sterk dan de andere mogelijkheden.

Uitstraling
Duurzaamheid